Adres & route
OPDRACHTGEVER
RWS / Prov.ZH / EcoShape

De Zandmotor is een grote hoeveelheid zand die wordt aangebracht voor de kust bij Ter Heijde. Onder invloed van wind en water verspreidt het zand zich langs de Zuid-Hollandse kust. Dit heet ‘bouwen met de natuur’, een experiment waarbij natuurkrachten zorgen voor kustverdedinging.

Op de eerste verdieping van de Zeetoren worden bezoekers in 5 minuten ondergedompeld in beelden over de aanleiding van de Zandmotorpilot en van 'the making of' van deze grootschalige vorm van bouwen met zand voor de kust van Nederland.


 

 

 VORMGEVING

De ruimte wordt verdubbeld door een spiegelwand die zo gepositioneerd is dat een bezoeker, direct na het betreden van de ruimte, het middelpunt is van de filmbeelden die rondom geprojecteerd worden. Beelden van klimaatverandering van de Nasa en RWS en luchtopnamen van de aanleg van de zandmotor doemen op uit filmbeelden van de zee. Een soundscape versterkt de sfeer. De vormgeving van de verduisterde torenkamer heeft een robuuste uitstraling met zand op de vloer, een houten vlonder voor het publiek en het 15 meter lang ‘heavy duty’ afgewerkt zwaar katoenen tentdoek (projectiescherm) wat tussen vloer en plafond gespannen is.